Categorii
Seminte

Lucrari in gradina luna Ianuarie-Februarie

Ce putem face pentru gradina noastra in luna ianuarie/februarie.

Luna IANUARIE/FEBRUARIE , pentru cei pasionati de gradinarit, este o perioada buna de pregatiri si planificari pentru ce vom face in primavara in gradinile proprii .Daca vremea ne permite si zapada nu e in strat gros, putem face reparaţiile necesare tuturor construcţiilor folosite în grădina de legume (răsadniţe, solarii, tunele şi sere, garduri, imprejmuiri), precum şi a uneltelor (furci, greble, lopeţi, sape, săpăligi, stropitoare, foarfece, fierăstraie, aparate de stropit etc).

Continuam transportul de gunoi de grajd destinat realizării patului cald pentru producerea răsadului sau a unor culturi legumicole. Pregătirea gunoiului destinat patului cald pentru amenajarea răsadniţelor. Construirea răsadniţelor încălzite cu gunoi de grajd, destinate producerii de răsaduri.

Continuam procurarea seminţelor, materialului semincer legumicol si horticol, a îngrăşămintelor chimice, foliei de polietilenă, a uneltelor de grădinărit etc.

Semănatul la sfârşitul lunii, în vederea producerii răsadului de varză timpurie şi gulioare, precum şi a legumelor ce urmează a fi cultivate în solarii şi răsadniţe (tomate, ardei, vinete). În spaţiile protejate, spre sfarsitul lunii, se mai seamănă spanacul, salata şi alte legume puţin pretenţioase faţă de lumină.

Prevenirea bolilor în răsadniţe prin dezinfectarea răsadniţelor, amestecurilor nutritive şi uneltelor cu formalină sau sulfat de cupru, zeama bordeleza.

Controlul cartofilor de sămânţă, sortarea şi îndepărtarea tuberculilor bolnavi. Dezinfectarea înainte de preîncolţire cu formalină 0,5% 5 minute, urmată de sudaţie câteva ore.

Combaterea coropişniţelor prin expunerea gropilor capcană cu gunoi de grajd la ger, combaterea rozătoarelor, coropişniţelor si musculitei albe de sera din răsadniţe, solarii, sere.

Verificam culturile înfiinţate prin plantatul şi semănatul din toamnă şi efectuam după caz lucrări de eliminare a apelor care băltesc pe teritoriul grădinii, precum şi distrugerea stratului de gheaţă format, care influenţează negativ culturile existente.

Se termină desfundatul terenului pentru noile plantaţii, pentru ca gropile de plantare sa fie expuse la geruri. Astfel solul din groapa se faramiteaza si se dezinfecteaza, ajutand mult prinderea puietilor de pomi sau arbusti plantati in primavara

Se continuă fertilizarea cu gunoi de grajd sau cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu a livezilor, pajistilor,fanetelor.

Se sortează şi se curăţă seminţele, bulbii şi tuberculii aflaţi la păstrare. Se seamănă unele flori (Begonia, Gloxinia, Gerbera).

Aceste activitati de intind si in luna februarie , in functie de starea vremii.

Categorii
Pepiniera

5 motive pentru care trebuie să consumi afinele

Beneficiile pentru sănătate pe care le oferă afinele constituie unul dintre principalele motive pentru care tot mai multă lume cultivă acest tip de arbusti fructiferi.

Rolul lor în sănătatea noastră ne determină să luăm în considerare tot mai mult afinii ca arbusti nelipsiti din grădinile noastre, indiferent cât sunt ele de mici. Dacă luăm în calcul si faptul că acestia se cultivă si se întretin foarte usor, nefiind necesare tehnici sau cunostinte de specialitate, si nici cheltuieli financiare mari, afinii, alături de muri si aronia, reprezintă o optiune deloc de ignorat pentru orice gospodar.

Dacă tot am vorbit de faptul că afinele au numeroase beneficii pentru sănătate, haideti să vedem în continuare câteva dintre caracteristicile acestor fructe:

– contin vitamina C, vitamina A, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, zinc, fosfor şi seleniu.
– conţin antioxidanţi şi fibre, reduc colesterolul,
– contin flavonoide care previn problemele cardiace,
– reduc grăsimile de pe abdomen,
– combat bolile degenerative şi cancerul.

Fără îndoială, ceea ce este caracteristic acestor fructe este abundența pigmenților naturali (antociani și carotenoidele) cu acțiune antioxidantă. În alimentația umană, acest tip de fructe constituie una din cele mai puternice surse de antociani, conferite de pigmentul natural, care împreună cu acizii organici, precum acidul oxalic sau acidul malic, oferă o aromă deosebită. Vitamina C are acțiune antioxidantă, la fel ca antocianii și carotenoidele doar că ea intervine în formarea colagenului, a oaselor și a dinților, a celulelor roșii din sânge și îmbunătățește absorbția fierului din alimente, precum și rezistența la infecții.

Afinele sunt considerate alimente nutritive cu multiple proprietăți medicinale în tratarea afecțiunilor de sănătate, precum:

1.    Infecții urinare

Sucul de afine are proprietăți antibacteriene utile în prevenirea cistitei. Componenta principală este acidul hipuric care crește aciditatea urinei și nu permite formarea bacteriilor în acest mediu. Acidul hipuric acționează asupra doar anumitor bacterii prezente în urină și inhibă creșterea lor, iar ulterior le elimină. Se recomandă a se consuma un pahar de suc de afine zilnic pentru a preveni formarea infecțiilor urinare.

2.    Calculi renali

Sucul de afine creează aciditate în urină, aspect ce ajută la eliminarea oxalților de calciu și previne formarea pietrelor la rinichi (litiază renală) sau ajută la dizolvarea pietrelor. Este indicat să se consume trei căni pe zi cu infuzie de ceai de afine obținut din trei lingurițe de afine uscate la un litru de apă.

3.    Probleme cu vederea

Afinele sunt bogate în flavonoide antocianidine, pigmenți care se găsesc în fructe și care au funcție antioxidantă care ajută la refacerea leziunilor care se produc în interiorul ochiului prin acțiunea radicalilor liberi. Activitatea acestor flavonoide se concentrează pe repararea celulelor nervoase de la nivelul retinei și pe creșterea fluxului de sânge. Este bine să se bea două căni pe zi de infuzie preparate din ¾ lingurițe de frunze uscate de afine la o cană de apă.

4.    Afecțiuni digestive

Afinele sunt de bun augur în tratarea diareei, a inflamațiilor intestinale și gastrointestinale și a spasmelor intestinale. Pentru dizenterie sau diaree trebuie să faceți decoct din 70 grame la un litru de apa și se lasă la infuzat pentru cinci minute. Se strecoară și se bea treptat de-a lungul zilei. Pentru digestia lentă se recomandă a se bea trei căni pe zi de decoct obținut din 30 de grame de afine la un litru de apă.

5.    Diabet

Preparatele din afine sunt o bună soluție pentru primele stadii ale diabetului sau în problemele pe care zahărul le poate provoca în organismul uman. Se pot consuma trei căni pe zi de infuzie făcute dintr-o jumătate de lingură de afine uscate la o cană de apă.

Afinele au mai mult de cinci beneficii asupra sănătății, motiv pentru care este bine să le includem în dieta noastră zilnică indiferent de forma de preparare.

Categorii
Pepiniera

Despre rata de prindere a puietilor la plantarea in camp

Una din grijile importante ale unui investitor , odata ce a luat decizia de a investi intr-o plantatie pomicola sau de arbusti fructiferi este si cea legata de prinderea la plantarea in camp a materialului saditor.
Trebuie precizat de la inceput ca cele doua tipuri de prezentare la vanzare a materialului saditor ; cu radacina nuda (libera) si cu radacina protejata (in ghivece de productie sau cu balot de pamant), au comportamente diferite la plantare.
Puietii cu radacina nuda au avantajul ca sunt mai usor de manipulat, au costuri mai mici de transport datorita greutatii reduse si (uneori) au preturi de vanzare ceva mai mici, datorita cheltuielilor mult reduse de producere din pepiniera.
Dezavantajul principal consta intr-o rata mai mica de prindere la plantarea in camp, care este determinata de perioada de timp in care radacinile au stat libere si au fost expuse uscarii. Astfel , rate de esec de 15-20% sunt frecvente si pot creste la un cumul de factori nefavorabili (erori la plantare datorare neprofesionalismului, seceta dupa plantare, etc).De obicei in plantatiile infiintate cu puieti cu radacini libere se intervine cu completari in anii urmatori pana la obtinerea densitatii dorite.
Puietii cu radacina protejata au dejavantajul unui cost mai crescut al transportului datorita greutatii sporite a ghiveciului cu turba, dar au marele avantaj al prinderii sigure la plantarea in camp. Plantarea se face prin simpla scoatere a ghiveciului si introducerea balotului de turba intr-o groapa potrivita in sol. Radacinile plantei nu sunt deranjate, planta nu resimte nici un fel stres de plantare. Dupa plantare este recomandata udarea ,dar nu atat de abundent ca la plantarea puietilor cu radacina nuda.Este metoda cu cele mai mici pierderi la plantare , cu volumul de munca minim, si cu certitudinea ca inca din primul an al plantatiei, plantele vor avea o crestere viguroasa. In mod normal la plantele cu radacina protejata rata de esec poate fi de sub 1%.
Exista si o metoda intermediara de prezentare la vanzare a puietilor, aceea a prinderii si presarii radacinilor intr-un mic balot de rumegus umed si ambalarea in folie cu ajutorul unei masini de ambalat .
Metoda previne uscarea radacinilor datorita rumegusului umed , plantele au o greutate mai mica si o usurinta la depozitare si transport, fiind preferata de marile lanturi de retail. Prezinta dezavantajul ca debiliteaza plantele prin scurtarea si strangerea exagerata a radacinilor in balotul de rumegus. Metoda se utilizeaza mai ales la arbustii fructiferi si avem rezerve in a o recomanda.
Tinand cont de aceste aspecte , recomandam celor interesati de subiect sa se informeze serios asupra calitatii si vigorii materialului saditor pe care doresc sa-l achizitioneze, pentru a preintampina viitoare neplaceri aparute dupa efectuarea plantarilor.

Categorii
Pepiniera

Despre pH-ul solurilor

pH-ul sau concentratia ionilor de H+ intr-o solutie, reprezinta un parametru fundamental al chimiei solurilor in functie de care se distribuie vegetatia.pH-ul variaza de la 0 la 14, valoarea de 7 fiind numita neutra.

In functie de pH , solurile se clasifica astfel:

-pH < 4 , sol extrem acid

-pH 4.5 – 6 , sol acid

-pH 6 – 6.5 , sol slab acid

-pH 6.5 – 7.2 , sol neutru

-pH 7.5 – 8 , sol alcalin

-pH > 8.4 , sol puternic alcalin

In general pH-ul solurilor din Romania scade odata cu cresterea altitudinii fiind mai acide in zone montane si neutre spre usor alcaline la campie.Explicatia fenomenului este data de cresterea procentului de materie organica nedescompusa din sol odata cu altitudinea. Acest fenomen este datorat scaderii temperaturilor medii pe altitudine, fapt ce determina o activitate  mai redusa a florei si faunei descompunatoare din sol.

Ca exemple de plante acidofile amintim : molid, pin silvestru, jneapan,rhododendron, flora erbacee din pajistile montane, afinul de munte (Vaccinium myrtilus) , merisorul ,si binenteles, tot din genul Vaccinium, rude americane, afinul cu tufa inalta (V. corymbosum) si merisorul de cultura (V. macrocarpon)

Studiile pedologice au stabilit harti de distributie  a pH-ului solurilor din Romania, astfel incat acestea se cunosc cu o precizie suficienta pe regiuni geografice.

In cazul in care un investitor ia decizia sa infiinteze o plantatie de afin de cultura in prima faza trebuie sa afle pH-ul solului din parcela aleasa.Trebuie amintit ca afinul este o planta puternic acidofila vegetand bine pe soluri cu pH intre 4.5 – 5.5. Astfel de soluri acide se gasesc destul de greu in zone agricole deci, cel mai probabil va aparea necesitatea de a cobora pH-ul solului ales cu 0.5 – 1 punct, de obicei.

Prelevarea probelor de sol.

La parcelele sub 1 ha se ia o mostra de sol din mijlocul parcelei  de la adancimea de aprox 10 cm, in cantitate de cateva sute de grame.In cazul parcelelor mai mari se iau mai multe probe de sol amplasate cat mai reprezentativ pe suprafata si se determina fiecare in parte.

Masurarea efectiva a pH-ului probelor se poate face contracost la oficiile O.S.P.A. judetene sau pepiniera noastra poate efectua acest serviciu gratis pentru clientii nostri.De asemenea exista in comert diferite tipuri de kituri de pH (in lanturile de bricolaj de ex.) cu preturi modice , care pot fi folosite de cei care doresc sa-si infiinteze plantatii.

Scaderea pH-ului solului se face prin adaugarea si inglobarea in sol de substante cu potential de acidifiere : sulf granulat praf (aprox 250kg/ha pentru coborarea pH-ului cu o unitate), turba acida, rumegus de rasinoase.

pH-ul solului , alaturi de umiditate si lumina sunt cei trei factori hotaratori in reusita unei culturi de afin cu tufa inalta.