Ce putem face pentru gradina noastra in luna ianuarie/februarie.
Luna IANUARIE/FEBRUARIE , pentru cei pasionati de gradinarit, este o perioada buna de pregatiri si planificari pentru ce vom face in primavara in gradinile proprii .Daca vremea ne permite si zapada nu e in strat gros, putem face reparaţiile necesare tuturor construcţiilor folosite în grădina de legume (răsadniţe, solarii, tunele şi sere, garduri, imprejmuiri), precum şi a uneltelor (furci, greble, lopeţi, sape, săpăligi, stropitoare, foarfece, fierăstraie, aparate de stropit etc).
Continuam transportul de gunoi de grajd destinat realizării patului cald pentru producerea răsadului sau a unor culturi legumicole. Pregătirea gunoiului destinat patului cald pentru amenajarea răsadniţelor. Construirea răsadniţelor încălzite cu gunoi de grajd, destinate producerii de răsaduri.
Continuam procurarea seminţelor, materialului semincer legumicol si horticol, a îngrăşămintelor chimice, foliei de polietilenă, a uneltelor de grădinărit etc.
Semănatul la sfârşitul lunii, în vederea producerii răsadului de varză timpurie şi gulioare, precum şi a legumelor ce urmează a fi cultivate în solarii şi răsadniţe (tomate, ardei, vinete). În spaţiile protejate, spre sfarsitul lunii, se mai seamănă spanacul, salata şi alte legume puţin pretenţioase faţă de lumină.
Prevenirea bolilor în răsadniţe prin dezinfectarea răsadniţelor, amestecurilor nutritive şi uneltelor cu formalină sau sulfat de cupru, zeama bordeleza.
Controlul cartofilor de sămânţă, sortarea şi îndepărtarea tuberculilor bolnavi. Dezinfectarea înainte de preîncolţire cu formalină 0,5% 5 minute, urmată de sudaţie câteva ore.
Combaterea coropişniţelor prin expunerea gropilor capcană cu gunoi de grajd la ger, combaterea rozătoarelor, coropişniţelor si musculitei albe de sera din răsadniţe, solarii, sere.
Verificam culturile înfiinţate prin plantatul şi semănatul din toamnă şi efectuam după caz lucrări de eliminare a apelor care băltesc pe teritoriul grădinii, precum şi distrugerea stratului de gheaţă format, care influenţează negativ culturile existente.
Se termină desfundatul terenului pentru noile plantaţii, pentru ca gropile de plantare sa fie expuse la geruri. Astfel solul din groapa se faramiteaza si se dezinfecteaza, ajutand mult prinderea puietilor de pomi sau arbusti plantati in primavara
Se continuă fertilizarea cu gunoi de grajd sau cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu a livezilor, pajistilor,fanetelor.
Se sortează şi se curăţă seminţele, bulbii şi tuberculii aflaţi la păstrare. Se seamănă unele flori (Begonia, Gloxinia, Gerbera).
Aceste activitati de intind si in luna februarie , in functie de starea vremii.