Despre pH-ul solurilor

pH-ul sau concentratia ionilor de H+ intr-o solutie, reprezinta un parametru fundamental al chimiei solurilor in functie de care se distribuie vegetatia.pH-ul variaza de la 0 la 14, valoarea de 7 fiind numita neutra.

In functie de pH , solurile se clasifica astfel:

-pH < 4 , sol extrem acid

-pH 4.5 – 6 , sol acid

-pH 6 – 6.5 , sol slab acid

-pH 6.5 – 7.2 , sol neutru

-pH 7.5 – 8 , sol alcalin

-pH > 8.4 , sol puternic alcalin

In general pH-ul solurilor din Romania scade odata cu cresterea altitudinii fiind mai acide in zone montane si neutre spre usor alcaline la campie.Explicatia fenomenului este data de cresterea procentului de materie organica nedescompusa din sol odata cu altitudinea. Acest fenomen este datorat scaderii temperaturilor medii pe altitudine, fapt ce determina o activitate  mai redusa a florei si faunei descompunatoare din sol.

Ca exemple de plante acidofile amintim : molid, pin silvestru, jneapan,rhododendron, flora erbacee din pajistile montane, afinul de munte (Vaccinium myrtilus) , merisorul ,si binenteles, tot din genul Vaccinium, rude americane, afinul cu tufa inalta (V. corymbosum) si merisorul de cultura (V. macrocarpon)

Studiile pedologice au stabilit harti de distributie  a pH-ului solurilor din Romania, astfel incat acestea se cunosc cu o precizie suficienta pe regiuni geografice.

In cazul in care un investitor ia decizia sa infiinteze o plantatie de afin de cultura in prima faza trebuie sa afle pH-ul solului din parcela aleasa.Trebuie amintit ca afinul este o planta puternic acidofila vegetand bine pe soluri cu pH intre 4.5 – 5.5. Astfel de soluri acide se gasesc destul de greu in zone agricole deci, cel mai probabil va aparea necesitatea de a cobora pH-ul solului ales cu 0.5 – 1 punct, de obicei.

Prelevarea probelor de sol.

La parcelele sub 1 ha se ia o mostra de sol din mijlocul parcelei  de la adancimea de aprox 10 cm, in cantitate de cateva sute de grame.In cazul parcelelor mai mari se iau mai multe probe de sol amplasate cat mai reprezentativ pe suprafata si se determina fiecare in parte.

Masurarea efectiva a pH-ului probelor se poate face contracost la oficiile O.S.P.A. judetene sau pepiniera noastra poate efectua acest serviciu gratis pentru clientii nostri.De asemenea exista in comert diferite tipuri de kituri de pH (in lanturile de bricolaj de ex.) cu preturi modice , care pot fi folosite de cei care doresc sa-si infiinteze plantatii.

Scaderea pH-ului solului se face prin adaugarea si inglobarea in sol de substante cu potential de acidifiere : sulf granulat praf (aprox 250kg/ha pentru coborarea pH-ului cu o unitate), turba acida, rumegus de rasinoase.

pH-ul solului , alaturi de umiditate si lumina sunt cei trei factori hotaratori in reusita unei culturi de afin cu tufa inalta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart